Leven volgens mijn waarden: de natuur beschermen

Vorige week vertelde ik over de waardentest op de website van Psychologie Magazine en de top5 van persoonlijke waarden die op mij van toepassing is. Ook heb ik in de betreffende blogpost mijn belangrijkste waarde ‘zelfbepaling’ uitgewerkt en beloofd dat ik elke zondag een nieuwe waarde uit zou werken. Vandaag is het dan ook tijd voor waarde nummer 2: de natuur beschermen.

Voor ik begin, plaats ik nog even ter herinnering mijn top5 van persoonlijke waarden:

  1. Zelfbepaling;
  2. De natuur beschermen;
  3. Rechtvaardigheid;
  4. Tolerantie;
  5. Onafhankelijkheid van denken.

Met de natuur voel ik mij van jongs af aan verbonden. Nu ben ik geboren ende getogen in Den Haag (en woon ik er sinds enkele jaren opnieuw). In vergelijking met andere grote steden heeft Den Haag de natuurliefhebber veel te bieden; in de eerste plaats natuurlijk vanwege haar ligging aan strand en zee en het duinlandschap dat zowel noordelijk als zuidelijk prachtige wandelroutes kent, maar ook vanwege onder andere het Zuiderpark, het Haagse Bos, Landgoed Clingendael, de Uithof en de parken en wandelgebieden in het aangrenzende Rijswijk. Verder koester ik warme herinneringen aan de Duinenmars en de Natuurverkenners.

Ook op vakantie vond ik het heerlijk om de natuur in te gaan, of die natuur nu bestond uit Spaanse kust- en berggebieden en sinaasappelboomgaarden, de gevarieerde landschappen op de Veluwe, het Zuid-Limburgse Heuvelland of de Belgische Ardennen. Wandelen, paardrijden en betoverd om mij heen kijken: mijn warme herinneringen beperken zich niet tot de natuur in regio Haaglanden, maar brengen mij alleen al tijdens het schrijven terug naar deze bijna sprookjesachtige gebieden.

Dit blije verhaal bevat tevens een waarschuwing. Ja, wellicht ziet de lezer nu een opgeheven vingertje voor zich en nee, ik wil niemand belemmeren in zijn of haar zelfbepaling, maar ik wil al helemaal niet dat we straks geen natuur, of zelfs geen aarde, meer over hebben. Denk aan de dieren die in de natuur hun thuis vinden; denk aan de kinderen (en volwassenen) die in de natuur iets van onbezorgdheid en vrolijkheid vinden; denk aan de mensheid die niet kan voortbestaan zonder het leven dat de natuur haar biedt.

We leven in een tijd die geobsedeerd is door snelheid, prikkels en economische prestatie. Degenen die zich hierin denken thuis te voelen, worden gepresenteerd als succesvolle mensen, als winnaars. Degenen die een ander leven wensen, die behoefte hebben aan rust, bezinning en authenticiteit, staan al snel te boek als ‘mensen die niet mee kunnen komen’. Onze onnatuurlijke manier van leven is de norm die we hanteren om iemands ‘geschiktheid’ voor de maatschappij te bepalen. Deze verwrongen manier van leven wordt gezien als onze natuurlijke staat van zijn.

Gelukkig is dit niet het hele verhaal. Gelukkig zijn er steeds meer mensen, bewegingen en initiatieven die andere keuzes willen maken. Ja, er zijn verschillen. Sommigen focussen zich op praktische aanpassingen, terwijl anderen dromen van een totaal andere manier van leven. Velen bevinden zich ergens tussen deze uitersten. Het maakt niet uit, want we zijn allemaal verschillend als mensen en dus ook verschillend in onze behoeften. Waar het om gaat, is dat onze huidige samenleving niet de enige optie is. Dat keuzes maken zin heeft.

Bovengenoemde ontwikkelingen inspireren mij en geven mij hoop. Ook ik wil mij niet mee laten slepen door de huidige ‘realiteit’. Ook ik droom van een authentieker leven. Ook ik hecht waarde aan onze schitterende natuur.

Maar bovenal droom ik van een veilig en gezond voortbestaan van alle levende wezens, want niemand is meer of minder dan een ander. Niet voor niets bespreek ik volgende week waarde nummer 3: rechtvaardigheid.

Gepubliceerd door

7 reacties op ‘Leven volgens mijn waarden: de natuur beschermen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s