Schrijfjaar 2016: wat heb ik gedaan?

Op de eerste dag van dit jaar deelde ik de schrijfplannen waar ik in 2016 aan wilde werken. Een nieuw jaar voelt altijd als een nieuw begin; niet alleen voor mij, maar ook voor vele anderen. Ik zie dat als iets positiefs, want het motiveert mij om met een frisse blik naar de toekomst te kijken en mogelijkheden te zien die er eerst nog niet leken te zijn.

Maar goed, even los van alle Nieuwjaarsidealen: ik heb begin dit jaar dus bepaalde schrijfplannen gedeeld en het is inmiddels wel tijd om te onderzoeken wat ik met die plannen heb gedaan.

Hier zijn ze:

  • Deelnemen aan de Brave New Books Schrijf Challenge Januari 2016! Niet alleen schrijfjaar 2016 begint vandaag; ook deze schrijfuitdaging heeft 1 januari 2016 als startdatum. Ik heb al een synopsis, dus ik weet waar ik naartoe wil met mijn manuscript. De eerste opdracht gaat over het personage en dat is handig, want zo kan ik haar nog beter leren kennen. Resultaat: enthousiast begonnen, positieve feedback ontvangen en halverwege gestrand. Dat laatste was niet de bedoeling. Doel niet behaald.
  • Werken aan mijn NTI-cursus Korte verhalen en romans schrijven. Hier heb ik mij al vaker over uitgelaten. Nu ga ik doen. Resultaat: ik heb inderdaad aan mijn schrijfcursus gewerkt, hoewel de cursus ook dit jaar tijdelijk heeft stilgelegen. Toch heb ik hem wel weer opgepakt en ben ik een stuk verder gekomen dan begin dit jaar. Doel behaald.
  • Bloggen over mijn schrijfproces (focus) en over andere interesses en activiteiten. Resultaat: ik heb geblogd over mijn schrijfproces, mijn liefde voor muziek en films en mijn ideeën over psychiatrie, stigma en jezelf (mogen) uitspreken. Helaas heb ik in februari, april en mei niet geblogd, maar dat heb ik goed opgepakt door van (minimaal) maandelijks bloggen een schrijfplan te maken. Nu zit ik weer fijn in het ritme. Doel behaald.
  • Deelnemen aan interessante schrijfwedstrijden. Ik plaats dit doel heel bewust onder aan de lijst, omdat ik het belangrijker vind om gedisciplineerd aan mijn schrijfcursus te werken. Nu zijn schrijfwedstrijden wel erg leuk, dus ik wil voor minimaal een wedstrijd iets insturen. Resultaat: ik heb aan drie schrijfwedstrijden deelgenomen. Ten eerste ‘Jij en de GGZ’ (GGZ Totaal), wat heeft geleid tot een plekje op de shortlist en publicatie van mijn column ‘Rode loper’ in het septembernummer ‘Uitersten’ van GGZ Totaal. In deze blogpost kun je meer over mijn deelname lezen. Ten tweede ‘Pimp de troonrede’ van ProDemos en het Prinsjesfestival. Geen nominatie, maar wel genoten van een levendige en interessante finale. Tot slot  ‘ZesZinnenZelfportret’ van Stichting Praemium Erasmianum. Geen nominatie. Doel behaald. Ik realiseer mij dat ‘Geen nominatie’ en ‘Doel behaald’ nogal apart overkomt, maar mijn doel was deelname en dat is gelukt.

Behalve dat ik drie van mijn vier schrijfplannen heb verwezenlijkt, heb ik ook drie andere interessante schrijfactiviteiten ontplooid:

  • Ik ben gestart met de digitale cursus Schrijf je eigen herstelverhaal van Markieza en heb deze cursus tevens afgerond. Mijn uitgebreide mening over deze schrijfcursus deel ik nog in een aparte tekst, maar ik kan alvast zeggen dat ik er veel van heb geleerd, als schrijver en als persoon.
  • Ik heb het gratis e-book De Wonderplas in het Zuiderpark gepubliceerd op Smashwords. Aangezien ik al ruim twee jaar niet actief was geweest op Smashwords, ben ik blij dat ik weer iets van mij heb laten horen.
  • Ik heb twee blogberichten gepubliceerd op het online platform UWV Perspectief, namelijk ‘Mijn hoop is mijn levensgeluk’ en ‘Bij mijn boeken voel ik mij thuis’.

Zo kijk ik terug op een creatief schrijfjaar. ‘Volgend jaar’ deel ik mijn schrijfplannen voor 2017!

Gepubliceerd door

Een reactie op “Schrijfjaar 2016: wat heb ik gedaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s