Waarom ik 8 Mile zo inspirerend vind

Gisteravond besloot ik weer eens naar 8 Mile (een van mijn favoriete films) te kijken en dat was uiteraard een goede beslissing. Nu moet ik zeggen dat het nooit een straf is om blootgesteld te worden aan de creativiteit van Eminem, of het nu om zijn muziek gaat, of, in dit geval, om zijn acteerwerk.

In 8 Mile volgen we B-Rabbit, een onzekere maar talentvolle jongeman die vanuit een sociaal-maatschappelijke achterstandspositie en een ingewikkeld privéleven aan zijn rapcarrière werkt. De gelijkenis met Eminem zelf valt direct op. B-Rabbit komt uit een instabiel eenoudergezin en woont, na een verbroken relatie, opnieuw bij zijn moeder Stephanie en zijn zusje Lily. Ook Greg, de uiterst onsympathieke vriend van Stephanie, bevindt zich in het nederige stulpje.

Gedurende de film gaat er van alles mis in het leven van B-Rabbit: zijn relatie is stukgelopen, hij wordt uitgelachen en weggefloten tijdens een rapbattle, de confrontatie met Greg escaleert nogal eens en zijn leidinggevende heeft ook het een en ander op hem aan te merken. Oh ja, en de rivaliserende rappers van Tha Free World willen zich ook weleens fysiek op hem afreageren. ‘Stressvol’ is een understatement, als je het zo bekijkt.

Toch krabbelt B-Rabbit altijd weer op. Zowel fysiek als mentaal is hij er niet onder te krijgen. Hij blijft cool, trots (al dan niet gespeeld) en vastbesloten om zijn rappersdroom te verwezenlijken. Hij gaat gewoon door; hij doet, naar eigen zeggen, gewoon ‘zijn ding’ en juist die mentaliteit is wat mij zo inspireert.

Ik ben klaar met zelfstigma, klaar met de patiëntrol. Het past niet bij het leven dat ik nastreef. De stoerheid van B-Rabbit is demedicaliserend en vooral heel inspirerend. Ik word er blij van.

Gepubliceerd door

Een reactie op “Waarom ik 8 Mile zo inspirerend vind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s