200 jaar Staten-Generaal: rondwandeling door de Kamers en de Ridderzaal

2015-10-09 19.13.46In het kader van 200 jaar Staten-Generaal organiseert ProDemos allerlei leuke activiteiten op het Plein. Wie er vandaag niet bij kon zijn, heeft geluk, want morgen is er ook nog van alles te doen. Zelf was ik er wel bij vandaag; ik heb deelgenomen aan de rondwandeling over het Binnenhof en door de Kamers en de Ridderzaal.

Om 14.00 uur begonnen de activiteiten en hoewel ik er toen al was, heb ik op dat moment nog niets gedaan. Ik wilde eerst een salade eten bij de V&D en dan terugkomen als het wat drukker zou zijn. Niet dat ik nu zo’n fan ben van drukte, maar als een van de eersten op een activiteit zijn, vind ik ook weer niet prettig. Dus mijn aanvankelijke aanwezigheid was van korte duur, maar de salade beviel prima. Ongeveer een uur later bevond ik mij opnieuw op het Plein.

Omdat het mij nog niet helemaal duidelijk was wat ik allemaal kon doen, meldde ik mij bij de ticket- en informatiebalie. Daar hoorde ik over gratis rondleidingen (of eigenlijk: rondwandelingen) door de Kamers en de Ridderzaal. De eerstvolgende mogelijkheid was om half vijf. Ik wilde weten wat ik in de tussentijd kon doen en op de zojuist ontvangen planning zag ik dat ik net te laat was voor een debat. Op naar de openbare bibliotheek, waar ik met mijn pasje gratis de damestoiletten kon bezoeken en in de ontvangsthal tussen de nieuwe boeken snuffelde. Een boek lenen leek mij deze keer niet handig, omdat ik het dan de hele middag mee zou moeten sjouwen. Ik heb echter wel inspiratie opgedaan voor een komend bibliotheekbezoek.

Na nog wat te hebben rondgelopen en heel even getuige te zijn geweest van een breakdance sessie, was het tijd voor de rondwandeling. Mijn spullen gingen uit veiligheidsoverweging door een speciaal scanapparaat. Toen alles in orde bleek, betrad ik het Binnenhof, waar ik een sticker met het Tweede Kamer logo op mijn vest geplakt kreeg. Ook dit was uit veiligheidsoverweging. Van een beveiliger hoorde ik wat de rondwandeling precies inhield. Ik zag verschillende mensen fotograferen en besloot mijn tablet maar eens uit mijn tas te pakken.

Helaas vind ik bijna alle foto’s mislukt. Omdat er veel mensen deelnamen aan de rondwandeling, was het moeilijk om mensvrije foto’s te maken en als ik ze wel had, was ik weer niet tevreden over het licht of over de afstand/ nabijheid. Wel ben ik erg blij met bovenstaande foto, die ik na thuiskomst bewerkt heb om een mysterieuze sfeer te creëren. De andere foto’s heb ik overigens ook bewerkt, maar mijn onvrede blijft. Gelukkig is er de mysterieuze trap!

Hoewel ik de drukte jammer vond voor de foto’s (en voor mijn brein in het algemeen), ben ik wel erg blij dat er zo veel mensen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van onze democratie. Zoals gezegd werd er ook behoorlijk wat gefotografeerd en ik hoop dat hun foto’s beter gelukt zijn dan die van mij. Verder waren er veel gezinnen, wat ik ook positief vind. Mijn maatschappelijke interesse begon al vroeg en dat heeft zeker met mijn opvoeding op dat vlak te maken.

Ik heb beide Kamers en de Ridderzaal gezien. Vooral in de Eerste Kamer waren er veel mensen. Even vroeg ik mij af wat er door de andere bezoekers heen ging, of zij net zo onder de indruk waren als ik. Nee, ik heb het niet gevraagd, maar ik heb ze wel geobserveerd en geconcludeerd dat ze inderdaad onder de indruk waren. Dit geldt ook voor het moment op de publiekstribune van de Tweede Kamer, waar verschillende mensen, waaronder ik, plaatsnamen en al dan niet gelukte foto’s maakten.

Beneden was er een soort spel over de toekomst van de Staten-Generaal: de Toekomstwijzer. Het was de bedoeling om stickers (ja of nee) bij twintig stellingen te plakken, die betrekking hadden op de macht van de burger, Staten-Generaal, Europa en de minister-president. Na het scannen van mijn stickervel kreeg ik een bonnetje met de uitslag: ik wil in de eerste plaats macht bij de burger en in de laatste plaats bij de minister-president. Staten-Generaal en Europa bevonden zich tussen deze uitersten. Ik verbaas mij niet over de uitslag.

Inmiddels was de middag bijna ten einde en had ik alles gezien. Met gedachten die maar doorgingen van enthousiasme verliet ik het Binnenhof, kocht ik onderweg naar het station nog wat drogisterijartikelen en liet ik mij uiteindelijk door de tram naar huis rijden. Nog steeds denk ik vrolijke gedachten over 200 jaar Staten-Generaal, wat, zo vermoed ik, in deze tekst duidelijk naar voren komt. Ik raad jullie dan ook aan om morgen zelf een kijkje te nemen!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s