Liefde voor muziek: vijf nummers die mij kracht geven (deel 1)

Wie mij op Twitter volgt, heeft vast wel in de gaten dat muziek luisteren heel belangrijk voor mij is. Regelmatig deel ik YouTube-filmpjes van mijn favoriete muziek, waarbij ik vooral kijk naar wat mij op dat moment bezighoudt. Dit kan betekenen dat ik qua gedachten of gevoelens veel herkenning vind in wat de artiest zingt, maar ook dat ik juist behoefte heb aan wat de songtekst vertelt, uitdraagt of uitstraalt.

De laatste tijd blog ik vaak over de ontwikkelingen die ik doormaak, zowel innerlijk als meer qua gedrag. Waarden als zelfontplooiing en autonomie zijn hierin heel belangrijk: ik sta steeds meer stil bij wie ik ben en wat ik wil, los van de verwachtingen en eisen van anderen. Aan de ene kant is dit bevrijdend, maar aan de andere kant ook eng. Zoals uit eerdergenoemde blogpost blijkt, heb ik te maken gehad met conservatieve en afkeurende reacties, waardoor ik in mijn schulp besloot te kruipen. Nu ik die schulp behoorlijk zat ben en de wereld weer wil ervaren, liggen dergelijke reacties opnieuw op de loer. En los van dat is het allemaal gewoon heel spannend om dingen op een andere manier aan te pakken, al past die andere manier veel beter bij mij dan dat zogenaamd aangepaste gedoe.

Ik kan dus wel wat motiverende muziek gebruiken! Gelukkig ben ik een actieve YouTube- en Spotify-gebruiker (zoals ik vroeger met cassettebandjes en singeltjes zat te klooien) en kom ik veel moois tegen, of het nu van vroeger is of juist recent. Geïnspireerd door de top-10 video’s van WatchMojo.com, leek het mij leuk om een lijstje samen te stellen van vijf nummers die mij kracht geven in mijn emancipatieproces. Ik heb daarbij wel gekeken of de liedjes niet te veel op elkaar lijken, dus niet alleen maar boze teksten over wat voor liefde doorgaat. Zo blijft er veel moois over om in een latere blogpost te delen. Ik voel mij namelijk door meer songteksten geïnspireerd.

Maar goed, eerst maar eens deze vijf. Ga vooral naar YouTube of Spotify als je ze nog niet kent (wat ik mij eigenlijk niet kan voorstellen), of als je ze juist weer eens wilt horen (wat ik mij heel goed kan voorstellen).

  1. Billy Joel – My life. Inspirerend, want: eigen keuzes maken, geen betutteling.
  2. Eminem – Lose yourself. Inspirerend, want: doorzetten ondanks alles.
  3. Garbage – Special. Inspirerend, want: met opgeheven hoofd verder gaan.
  4. Irene Cara (Fame) – I’m gonna live forever. Inspirerend, want: aan je dromen werken en ervan genieten.
  5. Pia Douwes (Elisabeth/ Sisi) – Mijn leven is van mij. Inspirerend, want: gewoon alles.

Vooral Mijn leven is van mij maakt heel veel in mij los. Ik ‘heb’ er al iets mee sinds ik het voor het eerst hoorde; ik was geloof ik vijftien. Zelfontplooiing en autonomie houden mij al jaren bezig. Ook Special vind ik sinds die leeftijd mooi. Lose yourself zo rond mijn negentiende en My life en I’m gonna live forever heb ik de afgelopen jaren (her)ontdekt.

Ik verwacht dat deze muziek de komende jaren een belangrijke rol blijft spelen in mijn leven. Over andere nummers die mij kracht geven of inspireren, vertel ik in een latere blogpost meer. Misschien dat ik dan meer thematisch te werk ga dan alleen emancipatie in het algemeen, maar dat bepaal ik dan wel. Voorlopig wil ik nog lang van deze muziek genieten en dat gun ik mijn lezers ook.

Gepubliceerd door

Een reactie op “Liefde voor muziek: vijf nummers die mij kracht geven (deel 1)

  1. […] Het is alweer even geleden dat ik voor het laatst een blogpost over mijn liefde voor muziek heb gedeeld: de vijf nummers voor meer zonnigheid hebben de herfst niet tegen kunnen houden en vijf nummers voor meer herfstigheid vond ik nu ook weer niet nodig. Met andere woorden: ik ga het hebben over muziek en dan vooral over nummers die mij kracht geven. Want ook daar ben ik lang niet op ingegaan. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s