Supporter van Samen Sterk zonder Stigma

20180725_195759.jpg

Sinds vorige maand ben ik supporter van Samen Sterk zonder Stigma. Ik ben nu eenendertig jaar en al vanaf mijn zestiende wil ik (met tussenpozen) ‘iets’ doen met mijn ervaringen. Deze wens heeft niet altijd op de voorgrond gestaan; er waren zelfs tijden dat ik er helemaal klaar mee was en alles het liefst wilde vergeten. Dit laatste speelde vooral vorig jaar. Toch laat een ideaal zich niet zomaar aan de kant zetten.

Nu heb ik in mijn tijd als Leidse geschiedenisstudent een paar psychologiemodulen aan de Open Universiteit behaald, namelijk Inleiding in de Psychologie en Klinische Psychologie 1. Ik heb mij destijds ook ingezet als bestuurslid van de studievereniging, genaamd Studiekamer Den Haag. Omdat mijn afstuderen bij Geschiedenis meer tijd en energie kostte dan ik had gehoopt en omdat ik vanwege de studiefinanciering niet in aanmerking kwam voor de kortingsregeling, heb ik er verder niets meer mee gedaan.

Wel heb ik van oktober 2012 t/m april 2014 columns geschreven over mijn leven met Asperger. Deze columns zijn gepubliceerd op de website van Psychologenpraktijk voor autisme, waar ik in 2012 onderzocht en gediagnosticeerd ben. Een selectie van deze columns heb ik gebundeld als gratis e-book en gepubliceerd op Smashwords. Ook heb ik in diezelfde periode een autismeblog bijgehouden. Omdat ik vond dat ik al veel had gedeeld en niet in de herhaling wilde vallen, besloot ik te stoppen als columnist. Mijn blog heb ik zelfs verwijderd. In de periode daarna bemerkte ik een bepaalde weerzin om mij met mijn diagnose of psychiatrie in het algemeen bezig te houden en dat had eigenlijk maar een reden: stigmatisering.

Het lijkt mij weinig zinvol om in geuren en kleuren te vertellen hoe die stigmatisering er precies uitzag (en uitziet!). Samen Sterk zonder Stigma legt het allemaal heel helder uit, zowel hier als hier. Liever focus ik mij op mijn nieuwe koers: een positief tegengeluid, een oplossing. Mijn supporterschap is een mooie stap (en dat rijmt nog ook!). Ik wil opnieuw mijn ervaringen delen, maar hoe precies, dat ben ik nog aan het ontdekken. Zoals ik in mijn vorige blogpost al vertelde, ben ik nog altijd selectief in wat ik wel of niet deel. Dat is ook gewoon mijn privacy. Ik spreek mij echter weer uit voor wat ik belangrijk vind en als mensen dat doen, wordt de wereld steeds een beetje mooier.

Gepubliceerd door

2 reacties op ‘Supporter van Samen Sterk zonder Stigma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s