De hele dag door verhalen vertellen

20190102_160440

Dat ik schrijf, is inmiddels bekend. Het zou ook wel vreemd zijn om een blog bij te houden over je schrijfactiviteiten, terwijl je nauwelijks schrijft. Hoewel bloggen natuurlijk ook een vorm van schrijven is, maar mijn punt is duidelijk. Het is alleen niet het hele verhaal, want naast het schrijven ben ik ook op een andere manier met vertellen bezig.

Mijn gedachten gaan namelijk altijd door. Ik dacht dat ik er inmiddels wel aan gewend zou raken, maar nog steeds denk ik regelmatig: ‘houd je snavel toch eens’, wat uiteraard niet gebeurt. Het is niet zo dat ik mijn gedachten letterlijk hoor; ik denk ze alleen heel nadrukkelijk. Ik weet ook dat ik het allemaal zelf in gang zet, maar zo voelt het eerlijk gezegd niet.

Toch is het wel zo. Ik ben de hele dag aan het vertellen. Nu weet ik best dat er op die momenten geen publiek is, maar toch vertel ik in gedachten, en regelmatig ook hardop, waar ik mee bezig ben, wat mij bezighoudt, wat er is gebeurd en wat ik graag in gang wil zetten. Natuurlijk kan ik al die gedachten in blogberichten verwerken, maar ik vrees dat het dan wel erg veel van het goede wordt. Bovendien wil ik niet al mijn gedachten delen, of in ieder geval niet de hele tijd. Het gaat ook om het juiste moment: hoe graag ik bijvoorbeeld ook over mijn zomerse schrijfplannen blog, ik blog nog liever over het resultaat van mijn plannen of over de stand van zaken.

Aan de andere kant is een blog juist een mooie plek om gedachten te delen. Misschien moet ik het niet zo scherp stellen, maar in plaats daarvan kijken welke gedachten ik wil delen. Sowieso is het handig om een selectie te maken, want ik kan het mezelf, mijn lezers en het WordPress systeem niet aandoen om alles wat er door mijn hoofd schiet, hier neer te plempen. En de hele tijd plannen delen hoeft ook niet; ik bepaal het allemaal zelf.

Waar ik nu over na ga denken, is welke gedachten ik wil delen en hoe ik die gedachten om kan vormen tot mooie blogberichten. Ik wil namelijk niet dat mijn blog de functie van een dagboek krijgt; leesbaarheid is voor mij het belangrijkst. Genoeg om over na te denken dus, maar ik geloof niet dat ik daar nu zo van opkijk.

Gepubliceerd door

8 reacties op ‘De hele dag door verhalen vertellen

  1. Goed dat je selectief wilt zijn, maar een dagboek kan soms ook heel leesbaar zijn. In elk geval veel succes ermee, want het is natuurlijk wel een goed streven om de lezer niet te willen overdonderen!

    Like

  2. Dan wil je hetzelfde als ik! Een tip: denk niet te hard. Opeens krijg je een waanzin leuk idee of bevind je je in de mood om te schrijven en dan gebeuren er mooie dingen. Leuke tekst trouwens 🙂

    Like

  3. […] Ik creëer mijn eigen herfst wel. Of nee, ik creëer mijn eigen leven wel. Mijn eigen leven! Wat een mooie woorden! Het is niet voor niets dat ik onlangs de YouTube-video van het Sisi-lied, gezongen door Pia Douwes, op Twitter deelde. Of ik de tentoonstelling ga bezoeken, weet ik nog niet – ik heb op korte termijn meer activiteiten buiten de regio. Wel zorg ik ervoor dat ik in mijn dagelijks leven steeds meer ruimte maak voor de geest van het liedje, zodat het ook steeds meer mijn eigen leven wordt. En daar kan ik dan weer over bloggen: genoeg verhalen om te vertellen! […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s