Bezoekje aan de Nationale Schrijversgalerij van het Letterkundig Museum

Gistermiddag bevond ik mij in de Nationale Schrijversgalerij van het Letterkundig Museum en werd ik langdurig aangestaard door verschillende schrijversportretten. Wat zij van mijn aanwezigheid vonden, was mij niet geheel duidelijk. Hoogstwaarschijnlijk niets, want zij waren het niet zelf; het waren immers portretten. Toch kwamen zij, op een bepaalde manier, even voor mij tot leven.

Dit ‘tot leven komen’ bedoel ik uiteraard in figuurlijke zin. En toch hè, toch houdt het daar niet mee op. Het gaat immers om schrijvers, scheppers van verhalen die zo veel voor mensen betekenen. Mijn leven lang houd ik van lezen en schrijven, mijn leven lang hoop ik ook verhalen te schrijven die mensen raken. Zij hebben dit gedaan of doen dit nog steeds.

Maar ook de audiotour vertelde verhalen. Niet alles was nieuw voor mij; sommige verhalen kende ik al. Af en toe grinnikte ik of verbaasde ik mij. Ik voelde mij gelijk wat minder vreemd. Waardering kon ik opbrengen voor schrijvers die gewoon zeiden wat ze dachten of leefden zoals zij dat wilden, of de gevestigde orde dat nu leuk vond of niet. En dan heb ik het niet alleen over hun werk, maar vooral ook over hun maatschappelijke gedrag. Het zette mij aan het denken over mijn eigen mate van conformisme, iets wat mij al langer bezighoudt.

Ik kan hier natuurlijk vertellen wat ik tijdens de audiotour heb geleerd, maar kies er bewust voor om dat niet te doen. Het is namelijk veel leuker om zelf naar het Letterkundig Museum te gaan en zelf de schilderijen te aanschouwen, zelf naar de audiotour te luisteren en zelf na te denken over de vragen die bij je naar boven komen. En welke vragen dat zijn, dat kan ik niet voorspellen. De antwoorden evenmin. Mijn eigen antwoorden zijn ook nog steeds in ontwikkeling.

Gepubliceerd door

Een reactie op “Bezoekje aan de Nationale Schrijversgalerij van het Letterkundig Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s