NaNoWriMo 2014: ook na het winnen in NaNo-tempo verder

Winner-2014-Web-Banner (1)

Zoals ik in mijn vorige bericht al vertelde, heb ik op 26 november meer dan 50.000 woorden (ik schreef bijna ‘50.000 euro’, maar dat vindt slechts in mijn schrijversbrein plaats) geschreven en daarmee mijn eerste officiële NaNoWriMo gewonnen! Omdat mijn verhaal meer woorden nodig bleek te hebben om verteld te worden, nam ik mij voor om de rest van het manuscript liefst voor het nieuwe jaar af te ronden, maar dan in een wat lager tempo.

Inderdaad ben ik deze decembermaand druk bezig met Luister naar de golven, alleen heb ik mijn tempo niet verlaagd. Sterker nog: met 80.832 euro woorden zit ik prima op het NaNoWriMo-schema van 30.006 woorden op de achttiende dag. Nu bezit ik niet de magische krachten om te voorspellen of de rest van de maand ook zo voorspoedig zal verlopen, maar zoals het er nu naar uitziet, zijn de golven mij gunstig gezind. Overigens zou ik eventueel aanwezige magische krachten niet gebruiken om woordaantallen te voorspellen, maar om het doorgestreepte woord werkelijkheid te laten worden, maar dat terzijde.

Ervan uitgaande dat de golven vrolijk blijven stromen, hoop ik mijn manuscript inderdaad voor het nieuwe jaar af te ronden. Ik ga echter niet deelnemen aan de “Now What?” Maanden van NaNoWriMo. Het idee achter deze maanden is namelijk dat je je in januari en februari bezighoudt met redactie en een eventuele publicatie, terwijl ik dat veel te vroeg vind. Zelfs al zou Luister naar de golven minder woorden bevatten, waardoor ik het gehele manuscript tegelijkertijd met het winnen had kunnen afronden, dan nog zou ik het niet slechts een maand laten liggen. Voor schrijvers die al meerdere romans hebben gepubliceerd is dat misschien anders, maar zolang ik wat de grotere werken betreft nog een beginner ben, vind ik het verstandig om mijn manuscript eerst meerdere maanden te laten liggen en daarna ruim de tijd te nemen voor het redactieproces. Zelfs bij korte verhalen ontdek ik zwakke punten wanneer ik er een tijdje niet naar kijk; kun je nagaan hoe dat met een in ontwikkeling zijnde roman is!

Als ik de eerste versie van mijn manuscript daadwerkelijk voor de jaarwisseling heb afgerond, laat ik de golven even lekker voor wat ze zijn, om er later met een frisse blik opnieuw naar te kijken. Want wat is er prettiger dan een frisse zee op een warme zomerdag?

Gepubliceerd door

2 reacties op ‘NaNoWriMo 2014: ook na het winnen in NaNo-tempo verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s